Bonjour! Palvelemme La Petite Provencen Turun myymälässä Puistokatu 8, ma-to klo 11-17. Lämpimästi tervetuloa Provencen tunnelmiin! Tarkistathan aukiolomme vielä Ajankohtaista-sivulta jos tulet kauempaa :) (ke 24.7. Turun myymälä on suljettuna!)

Helteinen ja hektinen kesä Provencessa lähestyy loppuaan

Aika rientää, kuten aina. Olemme tietenkin mielestämme juuri vasta saapuneet Ranskaan ja hädintuskin päässeet alkuun asettumisessa ensimmäiseen kesäämme uudessa Provencen kodissamme ja kuitenkin kalenteri kertoo meille, että lähes kaikki unelmoimamme kesäpäivät ovat jo haihtuneet Provencen helteisiin tuuliin! Näin se lienee lähes kenen tahansa kesänvieton suhteen. Me emme ole tämän suhteen poikkeus. 

Helteisiä tuulia on riittänyt, sillä kesä on ollut kuuma. Kaksi hellejaksoa sai meidät aika laiskoiksi ja varovaisiksi liikkumaan päiväsaikaan. Otettiin siis aika pitkiä jaksoja suhteellisen rennosti.

Edessäni seisoo nyt valtava lista asioita joiden piti tulla tehdyksi kesän aikana ja joilla on nyt sitten jo kiire. Ja lista laajenee päivä päivältä. 

Niin tänä vuonna, kuten kaikkina Provencen vuosina aiemminkin (ja elämässä yleensäkin), päivät häviävät jonnekin arkeen niin, ettei niitä pian oikein enää muista eikä erota toisistaan - näin käy jopa täällä ihanassa Provencessa!

Arkena nikkaroimme taloa, siistimme puutarhaa monenlaisin välinein, haemme tarjouspyyntöjä, neuvottelemme milloin kenenkin tekijän kanssa, korjailemme puuhapetejen virheitä (!), punnitsemme milloin on mikä kohta kriittisin jotta talo pysyy pystyssä seuraavaan kertaan jne. 

Välillä tietysti nautimme hyvistä aterioista, lasillisesta jääkylmää rosé-viiniä kera - tadaa! - jääpalojen! Yllättävä yhdistelmä tämä jäiden lisääminen viiniin, myönnetään, mutta hyvin yleinen täällä Provencessa. Ja hyväähän se onkin, tuo mukavan raikas, kevyt ja niin kaunis juoma. Rosé on täällä aniksen makuisen pastiksen lisäksi lähes ainoa oikea valinta kesän ateriajuomaksi. Tilaa sitä ravintolassa kesällä ja vaikutat lähes puolipaikalliselta!

Kuumilla keleillä peräti noin keskipäivästä iltapäiväneljään vietämme siestaa, lounastamme ja suunnittelemme tulevaa, töitäkin teemme. Siesta on itse asiassa oivallinen aika perehtyä uusiin asioihin tietokoneen ruudulla. Muuta ei, totta vie, jaksaisikaan tässä kuumuudessa! 

Siesta syö päivästä ulkotyöaikaa, mutta tarjoaa luvalla ruutuaikaa - myös teinipojalle! Kylmä juoma vain viekkuun ja menoksi useammaksi tunniksi päivässä. Siestan pitäminen sopii erityisesti tällaiselle porukalle joka tekee etätöitä "lomalla" eli toisin sanoen, viettää arkeaan täällä etelässä.

Lomalaiselle, joka on saapunut alueelle vartavasten tekemään ja katsomaan, kuumat siestan tunnit sattavat ymmärrettävästi tuntua koettelevilta. Siksi lomalainen, raasu, usein puuhasteleekin innoissaan liikaa ja joutuu sitten muutaman päivän kärsimään lievästä tai vähän kovemmastakin lämpöhalvauksesta. Se on kurja opetus, mutta kyllä sitten muistaa aika pitkään varoa keskipäivän aurinkoa ja lämpöä. Koettu on omissakin nahoissa.  

Kun emme työskentele leivänhankinnassa, harva se päivä korjaamme jotain kohtaa tai kohentelemme asennuksia talossa, yritämme jäljittää tiettyä virkamiestä, naapuria tai asiantuntijaa, löytää jotakin korvaavaa osaa johonkin kymmeniä vuosia vanhaan talonosaan tms. Jonnekin ajomatkan päähän on monasti lähdettävä, joten suunnittelemme usein päivämme sen mukaan, minne asiainhoito kulloinkin vie. 

Touhotuspäivinä löydämme itsemme usein myös jonkin suuremman kaupungin teollisuusalueelta - rautakaupasta. Useimmiten kaupunki on Nizza, Frejus tai Cannes. Samalla pääsemme ostosten jälkeen vaikka iltapäivän kahvihetkelle ja jäätelölle lähistön rantakahvilaan nauttimaan virvoittavasta merituulesta tai leppoisasta alkuillan auringosta. Välimeri on aina aseistariisuvan kaunis ja merituulessa on jotain äärimmäisen lohduttavaa ja hellivää, ikuisen oloista. 

Näin se aika kuluu. Elämässä yleisemminkin. Arjen "hössötyksessä". 

Kiitollisena Luojalle jokaisesta arkisesta päivästä, kuten myös huippuhetkistä joita olemme saaneet tänäkin kesänä kokea ihanien siunauksellisten vieraidemme seurassa <3 Hetket ystävien seurassa jäävät mieleen, kun arjen kulku väistämättä sitten pohjolaan palattuamme hämärtyy. 

Koti Provencessa

Lämpöisin terveisin, kukkulan rinteeltä, kaskaiden huumaavasta sirityksestä,
Katariina <3


Tästä voit lähettää meille viestisi :)

Huomio, kommentit hyväksytetään ennen niiden julkaisemista

Takaisin alkuun