Hei, meillä on Twitter: @ProvencePetite, tulehan kuulolle mm. Turun puodin elävistä aukiolajoista!

Jännitys käy miltei sietämättömäksi!

Talokaupat Ranskassa

 

Noniin, on siis löytynyt ostaja talollemme, mutta ranskalaisen kauppatavan ja lainsäädännön mukaan kun mennään, noin kolmen kuukauden mittaisen sopimusvaiheen aikana Ranskassa on kaksikin mahdollisuutta tekosiaan katuvan asunto-ostajan käyttää livahtaakseen paikalta ilman sopimussakkojen lankeamista. 

Eli myyjänähän olemme varpaillamme tietysti tavalliseen tapaan muutenkin, kunnes lopulliset asiakirjat on allekirjoitettu ja sovitut summat sekä talo vaihtaneet omistajaa, mutta erityisesti jännitämme tiettyä joulukuun alun päivämäärää. Sen jälkeen on jäljellä enää vain tavallinen 10% sakkoperuuntuminen jos ostaja päättääkin livahtaa tiehensä kauppoja päättämättä. 

Nämä livahdusaukot sopimuksissa liittyvät ensinnäkin siihen, että ranskalainen lainsäätäjä on ymmärtänyt joidenkin (ranskalaisten? :)) ihmisten toisinaan tekevän liian hätiköityjä päätöksiä. Tästä syystä siinä vaiheessa kun ollaan hinnasta päästy sopimukseen ja on laadittu ns. esisopimus, ostajalle alkaa harkinta-aika eli "Cooling off -period" joka kestää 7-10 päivää. Hän saa tuona aikana perua päätöksensä ja vetäytyä sopimuksesta ilman seuraamuksia. 

Toinen - vielä hämmästyttävämpi - livahdusaukko ostajalle löytyy myöhemmästä vaiheesta vielä, jolloin hän voi vedota siihen, ettei ole saanut toivomiansa lainoja pankista (summa, prosentit, vakuudet, pankkilaitos, kaikki voidaan spesifioida). Kun ostajaehdokas lisää notaarinsa avulla esisopimukseen ehdon, että pitää löytyä vähän liian suuri tai huomattavan edullinen laina, hän jättää näin itselleen mahdollisuuden kävellä sopimuksesta ulos vielä varsin myöhäisessä vaiheessa ennen lopullisen sopimuksen laatimista. Näin vaikka siis olisikin saanut järkevän lainan ehdoilla, jotka olisivat hänelle mahdollistaneet asunnon oston - mutta noita tarkkoja lukujahan eivät muut tiedä, joten tätä on helppo käyttää takaovena. 

Tokihan tuo takaovi siis kannattaa käyttää, neuvotaan netissä ihan nimekkään kiinteistön välittäjänkin sivuilla. Jos vaikka tulee jokin ylitsepääsemätön yllättävä este varojenhankinnalle tai jatko-omistukselle, mutta kyllä kieltämättä kuitenkin se luo ikävää epävarmuutta jo tehtyihin sopimuksiin - näin myyjän kannalta katsottuna. 

Meidänkin ostajaehdokkaamme on tällaisen hämmästyttävän suuren lainaehdon (tietysti?) laadituttanut sopimukseemme. Siispä jännitämme edelleen useaman viikon verran, vaikka hänen lain mukainen harkinta-aikansa päättyykin jo tällä viikolla.

Ostaja ei välttämättä siis kuitenkaan lainkaan tarkoita olla hankala, vaan suojelee vain itseään suurilta sitoumuksilta varmuuden vuoksi. Koska se on mahdollista ja laillista. 

Seuraava etappi matkalla jonkinasteiseen varmuuteen on sitten vasta joulukuun alkuviikolla. Sen jälkeen jos tämä ostajaehdokas yhä hengailee kanssamme ilmoittamatta ettei saanut tätä valtavaa lainaa, on sopimus huomattavasti varmempi.

Talomme myynnin varmistumista odotellessa nousee itselle kyllä karpaloina kylmänhiki otsalle kun pitäisi edetä omien talokauppojen suhteen kuitenkin samaan aikaan vankasti eteenpäin ja hankkia mm. varsin hintava rakennetutkimus omasta tavoitetalostamme...glups. Aikataulut eivät näet ihan käy yksiin näillä kahdella hankkeella ja siksi joudumme tekemään hintavan tutkimushankinnan tietämättä ovatko ostajamme ostohalut heikentyneet ja aikooko hän käyttää ilmeisen selvästi taka-oveksi laadittua mielikuvituksellista lainaehtoaan pakoreittinä. 

Ilman ostajaamme, emme voi hankkia uutta taloa, joten ei muuta kuin eteenpäin...luottaen siihen, että hyvä Luoja jos tämän pysäyttää, siihen on sitten erittäin hyvät ja rakastavat syyt. 

Näillä mennään :D 

Terveiset lakiviidakosta <3 

Katariina 

 

 

 

 


Tästä voit lähettää meille viestisi :)

Huomio, kommentit hyväksytetään ennen niiden julkaisemista

Takaisin alkuun